Frågor och svar om elbilsladdning

Vad kostar det att ladda elbilen? Hur långt kommer jag med min elbil? Det är några av de frågor vi ställer oss inför ett köp av en elbil eller en laddhybrid. Här kan du läsa några av våra frågor och svar.

Vad kostar det att ladda elbilen hemma?

Kostnaden för att ladda en elbil eller en laddhybrid hemma beror på flera faktorer, bland annat batteriets storlek, skick och förmåga att tillgodogöra sig laddeffekt. Det går därför inte att uppge en kostnad som gäller alla elbilar. Det som dock kan påverka kostnaden för att ladda din elbil eller laddhybrid hemma är ditt elavtal. Passa på att se över detta i samband med att du köper en elbil eller installerar en laddbox eller laddstation hemma.

Visste du att... Med installationsstödet "Grön teknik" från Skatteverket ges en skattereduktion med 50 % av kostnaden för arbete och material. Läs mer »

Hur långt kommer jag med min elbil?

Detta beror såklart på ett antal faktorer där bland annat bilmodell och biltyp kanske har den största betydelsen.

Hastighet

Ju fortare du kör desto mer energi förbrukar bilen. En mjuk körning underlättar för bilen att maximera sin totala räckvidd.

Temperatur

Väder har också en inverkan på batteriet. När det är kallt ute vill man ha varmt i bilen vilket såklart förbrukar energi. Likaså när det är varmt ute och vi sätter på AC'n. Detta påverkar din elbils räckvidd.

Batteriets storlek och lagring

Batteriets lagringsförmåga har stor effekt på den totala energiförbrukningen. Lagringsförmågan är något som ständigt utvecklas och den blir bättre och bättre.

Räckvidden eller hur långt jag beräknas komma med min elbil är en av de vanligaste frågorna. Räckvidden på en Tesla är till exempel ca 45 mil och vi åker i genomsnitt ca 3 mil per dag i Sverige vilket tyder på att vi har en god marginal.

Kan jag schemalägga min laddning när jag är hemma?

Det beror på vilken leverantör av laddbox eller laddstation du väljer men flera av marknadens modeller erbjuder appar för schemalagd laddning. Du kan alltså till exempel ladda till bil efter elprisets variationer över dygnet, dvs. när elen är som billigast.

Hur säkert är det att ladda elbilen hemma?

Med en laddbox installerad minskar du riskerna för till exempel överhettning. Laddboxarna har sensorer som kan mäta temperatur och hantera laddstyrkan. En annan fördel med en installerad laddbox är Mode 3-kabeln med typ 2-kontakten som känner av felströmmar.

Det är dock möjligt att ladda en elbil i ett vanligt motorvärmaruttag med jordfelsbrytare om du har en så kallad Mode 2-kabel, som gör att du kan begränsa laddhastigheten. Undvik att använda en förlängningssladd pga risken för överhettning. Med en laddbox som tillåter laddning med Mode 3-kabeln och är godkänd för elbilar sker laddningen både säkrare och bekvämare.