Lägenhet
Villa

Byte av elcentral

Ovan prisexempel gäller vid byte av befintlig elcentral - INSTALLERAT & KLART!*.

Att byta elcentral i en villa är inte bara en fråga om att uppdatera gammal teknik, utan också om säkerhet och effektivitet. Ett gammalt proppskåp kan inte bara vara ineffektivt utan också en potentiell brandrisk.


*I installerat & klart ingår elcentral samt installation och inkoppling av elcentral. En bilkostnad tillkommer på 470:- upp till 20 km (resa utöver 20 km debiteras med 50 kr/mil). Kostnad för eventuell åtgärd av brister i befintliga elinstallationer samt elcentral på grund av ej fackmannamässigt utförda installationer tillkommer. Alla priser är inklusive moms och ROT-avdrag.


 

Varför byta elcentral?

Moderna elcentraler, särskilt de med jordfelsbrytare, erbjuder bättre säkerhet och effektivitet. De kan också hantera högre belastningar, vilket är viktigt i dagens hem med många elektriska apparater.

Skydd mot elskador: Jordfelsbrytaren känner av om det finns felström i systemet och bryter omedelbart strömmen, vilket kan förhindra allvarliga elskador.

Förebygger brand: Jordfelsbrytaren minskar risken för överhettning som kan leda till brand.

Skyddar dina apparater: En jordfelsbrytare kan förhindra skador på dina elektriska apparater vid ett jordfel.

 

När är det dags att byta proppskåp?

Att veta när det är dags att byta ut sitt gamla proppskåp kan vara avgörande för att upprätthålla säkerheten i ditt hem. Här är några tecken på att det kan vara dags att överväga en uppgradering:

Ålder: Om ditt proppskåp är över 25 år gammalt, är det troligt att det inte uppfyller dagens säkerhetsstandarder. Tekniken har utvecklats mycket under de senaste decennierna, och moderna elcentraler är både säkrare och mer effektiva.

Säkringar går ofta sönder: Om du märker att dina säkringar ständigt går sönder eller att du ofta behöver återställa dem, kan det vara ett tecken på att ditt proppskåp är överbelastat eller föråldrat.

Brännlukt eller märken: Om du känner en brännlukt nära ditt proppskåp eller ser brännmärken runt säkringarna, är det ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Detta kan vara en direkt brandrisk och bör åtgärdas omedelbart.

Blinkande ljus: Om ljusen i ditt hem ofta flimrar eller dimrar, kan det vara ett tecken på att ditt elsystem är överbelastat eller att det finns ett problem med ditt proppskåp.

Vid installation av laddbox eller solpaneler: Här behövs absolut en modern elcentral. En äldre elcentral är inte designad för att hantera den extra belastningen eller utmaningar som dessa installationer medför.

 

Saker att tänka på när du byter elcentral

När du överväger att byta elcentral i din villa är det viktigt att anlita en professionell elektriker. Sallén erbjuder expertis inom detta område och ser till att installationen görs korrekt och säkert.

 

Elsäkerhet och gör-det-själv:

Gör det inte själv: Elarbete kan vara farligt och bör endast utföras av kvalificerade elektriker. Felaktigt utfört elarbete kan leda till brand eller elektriska skador.

Följ reglerna: I Sverige finns det strikta regler kring elinstallationer. Även om du känner att du har kunskapen att utföra vissa uppgifter själv, är det olagligt att göra det utan rätt certifiering.

Säkerhet först: Om du misstänker att något är fel med din elinstallation, kontakta en elektriker omedelbart. Det är bättre att vara säker än ledsen.

Att byta elcentral är en investering i ditt hems säkerhet och effektivitet. Med rätt kunskap och expertis kan du se till att din nya elcentral installeras korrekt och ger dig många års pålitlig service. Kontakta Sallén idag för mer information och en offert.