26 oktober 2018

Framtidsdagen - en inblick i arbetslivet

Framtidens medarbetare finns i skolan. För att eleverna i årskurs 7-9 på Ol Andersskolan i Skärplinge skall få möjlighet att göra välgrundade val kring framtida yrken anordnar skolan varje år Framtidsdagen. Här får representanter från olika yrkesgrupper, så som polis, brandman, advokat, mäklare, arbetsterapeut och elektriker berätta mer om sin vardag och ge en inblick i arbetslivet. Målsättningen med dagen är att ge eleverna en tydligare bild av arbetslivet och förhoppningsvis hjälp att hitta sitt drömyrke.

Som representant från elektrikeryrket fanns Ronja Clarke, Servicemontör på plats och berättade om varför hon valde att bli elektriker, vad som är roligast med jobbet och varför det är ett yrke för alla.

- Jag har själv gått på Ol Andersskolan, så det känns väldigt kul att få komma tillbaka och inspirera eleverna som går här idag.

- Det är här man kan göra skillnad och faktiskt hjälpa dem i deras framtidsval. Jag hade själv velat att just en tjej kom och berättade om yrket när jag gick på högstadiet. Jag tror att det är många tjejer som vill prova på yrket men som inte riktigt vågar. Jag upplever att jag var modig när jag gjorde mitt val och så ska det inte behöva vara, det behövs fler förebilder för unga tjejer som kan visa på att det är ett yrke för alla.

- Sen är det givetvis viktigt att uppmärksamma alla elever på att det är en bransch med stor bredd och goda utvecklingsmöjligheter. 

Hur gick dagen, fick du fram ditt budskap?

- Jo men jag är nöjd med min insats och tyckte att många verkade intresserade. Jag hoppas att eleverna känner sig inspirerade och att de har fått en insyn i branschen. Det visar väl sig på sikt om någon eller några av dessa elever blir mina framtida arbetskamrater. Det vore häftigt.