Installera tvättmaskin – Då bör du anlita en elektriker

Att installera en tvättmaskin kan verka enkelt, men kräver ibland en behörig elektriker. Vi hjälper dig reda ut viktiga säkerhetsaspekter och guidar dig i när du får koppla in tvättmaskinen själv och när du måste ta hjälp med din installation.

 

Att tänka på då du ska installera en tvättmaskin

Innan du installerar din tvättmaskin behöver du ha en full koll på var maskinen ska placeras och säkerställa att det fungerar med avlopp och eluttag. Som väl bekant är vatten och el en kombination som kräver stor försiktighet, och därför är det absolut nödvändigt att vattenanslutningen, avloppet och eluttaget är anpassat för att en tvättmaskin ska kopplas in.

I vissa fall, när du ska installera en tvättmaskin i ett badrum eller en tvättstuga, är rummet redan anpassat för en tvättmaskin eller torktumlare. Om rummet där du ska placera din nya maskin är förberett och du enbart behöver koppla in tvättmaskinen i eluttaget – då är det fritt fram för dig att installera maskinen själv. Om du är osäker på hur tvättmaskinen ska installeras är det dock alltid bra att kontakta en behörig elektriker.

 

Har du rätt eluttag för tvättmaskin?

Det är viktigt att se till att eluttaget för tvättmaskinen är jordat, inte har några skador samt klarar belastningen. När det gäller våtrum som tvättstuga och badrum, är det viktigt att eluttaget följer de regler och standarder som Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) har tagit fram. Ifall din maskin behöver ett särskilt uttag eller om det nuvarande uttaget är skadat, måste du anlita en behörig elektriker för att hantera installationen i våtrum.

Att som privatperson installera en tvättmaskin är alltså enklast om du endast ska koppla in en ny maskin i ett badrum eller tvättstuga som redan anpassats för det syftet.

 

När måste en behörig elektriker koppla in tvättmaskinen?

Om du däremot vill installera en tvättmaskin på en plats där vattenanslutningen inte är anpassad eller om du saknar ett eluttag som passar tvättmaskinen, då krävs en större installation och hjälp av behöriga elektriker och hantverkare.

 

Du måste exempelvis anlita en behörig elektriker om:

Du behöver installera ett nytt eluttag i badrum/våtrum.

Eluttaget behöver repareras eller ersättas.

Du känner dig osäker på hur installationen ska utföras på ett säkert sätt.
 

Den främsta anledningen till detta är naturligtvis säkerheten. Ett felaktigt anslutet eluttag kan inte bara skada din tvättmaskin utan även utgöra en direkt risk för brand eller elektriska stötar.

Om eluttaget eller tvättmaskinen inte är korrekt installerat kan det alltså skada både dig, maskinen och ditt hem. Troligtvis får du inte heller tillbaka några pengar på garantier och försäkringar om du själv kopplat in en tvättmaskin som egentligen kräver installation av behörig elektriker.

 

Sallén installerar din tvättmaskin

Behöver du installera en tvättmaskin? I vissa fall måste denna installation utföras av en behörig elektriker. En behörig elektriker har den nödvändiga kunskapen och utbildningen för att säkerställa att all elektrisk anslutning sker på rätt sätt och uppfyller alla säkerhetsstandarder.

Vi på Sallén hjälper dig gärna med att koppla in din tvättmaskin och säkerställer att dina eluttag i badrummet eller tvättstugan uppfyller kraven. Självklart kan vi även hjälpa dig med andra elinstallationer. Boka din elektriker idag