Måste jag ha en laddbox för att ladda min elbil hemma?

De allra flesta som köper en elbil och som har möjlighet att ladda sin elbil hemma ställs inför frågan - ska jag installera en laddbox eller kan jag lika gärna ladda min elbil i ett vanligt eluttag?

Det korta svaret är Ja, du kan ladda din elbil i ett vanligt eluttag men Elsäkerhetsverket rekommenderar att installera en laddbox för ökad trygghet och säkerhet. Det finns dock inga krav på att installera en laddbox för elbilsladdning eller förbud mot att ladda i ett vanligt eluttag men det finns risker som man bör känna till om man inte har koll på sin elanläggning. Detta gäller dock endast vid laddning för privat bruk och max 16 ampere. Läs mer om hur du kan kolla status på din elanläggning genom en elbesiktning - IN Eltest.

Ett vanligt vägguttag eller motorvärmaruttag är inte anpassat för den höga belastning som en elbil utsätter det för under laddning en längre tid. En annan aspekt är att det tar längre tid att ladda sin elbil i ett vanligt eluttag och den tredje aspekten är elsäkerheten. Ett vanligt eluttag är anpassat för enklare apparater eller elutrustning som också är mindre krävande rent belastningsmässigt. Du kan även behöva uppgradera din huvudsäkring för att klara den ökade belastningen som detta innebär för din elanläggning samt installera en lastbalansering.

Är det farligt att ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Dolda elfel kan vara farliga. Elinstallationer är en färskvara och det är en självklarhet att se över dem regelbundet. De flesta har varken kunskap om hur det ser ut bakom eluttaget i sitt hem eller hur det gjordes och när. Är elinstallation nyligen gjord eller är den gjord för längesen innan ni ens flyttat in? Oavsett vilket så är eluttaget inte installerat med hänsyn tagen till att det någon gång i framtiden skulle laddas en elbil i det. I värsta fall blir belastningen för hög och värmeutvecklingen leder till en brand. Skulle detta ske är det heller inte säkert att din hemförsäkring täcker denna typ av skada på grund av att ett vanligt eluttag inte är ämnat för detta.

Men varför levereras en elbil med en laddkabel som är ämnad för ett vanligt eluttag?

En laddkabel som är ämnad för ett vanligt eluttag är något som ska ses som ett komplement till en laddboxkabel. När du är på resande fot och kanske inte har tillgång till en laddbox för elbilsladdning är denna ett perfekt alternativ. En annan anledning till att din elbil levereras med denna typ av laddkabel är att den möjliggör laddning av din elbil även om du inte hunnit eller kan installera en laddbox.

Vad säger elbilstillverkarna?

Rekommendationen från elbilstillverkarna är att installera en av Elsäkerhetsverket godkänd laddbox och samtidigt låta en behörig elektriker göra en elbesiktning av din elanläggning. På så sätt säkerställer du en trygg och säker laddning av din elbil hemma.

Privatpersoner kan utnyttja skattereduktionen för grön teknik vid installation av laddbox / laddplats, här kan du läsa mer om Grön teknik-avdrag.

Kontakta oss så berättar vi mer